A fenntartható élemiszertermelés témájában az idei rendezvények közül nem csak a COVID helyzet miatt emelkedik majd minden bizonnyal ki az októberben megrendezésre kerülő csúcstalálkozó, a Global Food Systems Summit.

A szervezők szándéka szerint az esemény fordulópontot jelent majd az SDG-k megvalósítása irányában, mert szerintük tudományos egyetértés van abban a tekintetben, hogy az élelmiszer-ellátási rendszerek megváltoztatásával önmagában hatalmas eredményeket lehetne elérni az ENSZ 2030-ra kitűzött fenntarthatósági céljainak megvalósításában.

A rendezvény a következő öt nagy témakört fogja a középpontba helyezni:

 • 1

  Miként lehet biztosítani a biztonságos és tápláló élelemhez való hozzájutást minden ember számára?

 • 2

  Miként lehet előmozdítani az áttérést a fenntartható fogyasztási szokásokra?

 • 3

  Miként lehet a természeti környezet számára kedvező és az emberiség igényeit is kielégítő termelési rendszereket kialakítani?

 • 4

  Miként lehet méltányosabb megélhetést és igazságosabb jövedelem elosztást teremteni a láncokban?

 • 5

  Miként lehet az élelmiszer-termelési rendszerek ellenálló képességét növelni a stresszel és a sokkhatásokkal szemben?

A csúcs emellett az olyan rendszerszintű kérdésekkel is foglalkozni fog, mint a finanszírozás, a politika, az innováció, a hagyományos tudás, a nők, a fiatalok és a hátrányos helyzetű csoportok helyzetének javítása.

A cél az, hogy „drámaian nőjön” a köztudatban az élelmiszerelőállítási rendszerek megváltoztatásának fontosságáról szóló párbeszéd jelentősége és a bemutatott megoldási lehetőségek segítségével valós tetteket hajtsanak végre a világ országaiban annak érdekében, hogy a SDG-k megvalósítására rendelkezésre álló 10 évben valóban eredményt tudjunk elérni. A csúcstalálkozó szervezői azt remélik, hogy sikerül felrázni a világot rávilágítva arra a tényre, hogy mindannyiunknak együtt kell dolgoznunk annak érdekében, hogy megváltoztathassuk azt a módot, ahogyan előállítjuk, fogyasztjuk az élelmiszereinket, és ahogyan gondolkodunk erről.

A csúcstalálkozó munkáját nemzetközi szakértőkből álló tudományos testület támogatja és az egész rendszerét úgy építették fel, hogy az érintettek minél jobban megértsék és kezelni tudják a fenntarthatóbb élelmiszer-termelési rendszerek kialakítását befolyásoló tényezőket és lehetőségeket.

Itthon egyelőre annyit tudni, hogy április-májusban várható kormányzati egyeztetés a civil szféra bevonásával, melynek koordinációját a Felelős Gasztrohős program egyik vezetője, Varga Judit végzi, akit az Élelmezési Csúcstalálkozó Élelmezési magyar Bajnokának neveztek ki. Vagyis nagyon úgy néz ki, hogy egyelőre a magyar részvétel az éttermek felelős alapanyag-beszerzésére fókuszál, ami bennem például nem kevés hiányérzetet hagy…