A kihívás nehézségéből és komolyságából adódik, hogy a globális nemzetközi és tudományos szervezetek és fórumok természetesen mindannyian foglalkoznak a megoldási módok keresésével és gyakran a nagyközönség számára is hozzáférhetőek tanulmányaik és ezek összefoglalói.
Az én szubjektív listámon a következő nemzetközi szervezetek állnak a legelső helyeken:
Ha mezőgazdasági politikáról beszélünk, akkor nekem elsőként az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezete, a FAO jut eszembe. A római központtal működő nemzetközi szervezet működésének öt fő célja van, ezek mind-mind összefüggésben vannak a fenntarthatóbb élelmiszer-ellátás kialakításával. Ezek a következők:
- 1
Az éhezés és a nem megfelelő táplálkozás felszámolása
- 2
Hatékonyabb és fenntarthatóbb mezőgazdaság, erdőgazdálkodás és halászat
- 3
A vidéki szegénység csökkentése
- 4
Befogadó és hatékony mezőgazdasági és élelmiszerellátó rendszerek
- 5
Stabil megélhetés a válságok idején.
A FAO 2021-re összehívta az ún. „Élelmiszer-ellátási Csúcs”-ot („Food Systems Summit”) melynek célja, hogy ráébressze az egész világot arra, hogy együtt kell küzdenünk az élelmiszer-ellátási rendszereink átalakításáért és a gondolkodásmódunk megváltoztatásáért annak érdekében, hogy az ENSZ által kitűzött Fenntartható Fejlődési Célokat (SDG-ket) 2030-ra elérhessük. Ezekről további részleteket ebben és ebben a bejegyzésben találhatsz .
A következő fontos név az IPCC, vagyis az ENSZ klímaválsággal foglalkozó kormányközi testülete (Intergovernmental Panel on Climate Change). A testület célja, hogy a politikai döntéshozókat rendszeresen ellássa a klímaváltozás hatásaira és jövőbeni kockázataira vonatkozó tudományos értékelésekkel, valamint javaslatokat fogalmazzon meg a klímaváltozáshoz történő alkalmazkodási és hatáscsökkentési módszerekre vonatkozóan. A szervezet következő összefoglaló jelentésének megjelenése 2022 júniusában várható. Az IPCC javaslatairól bővebben ebben a bejegyzésben írok.
A harmadik szerintem fontos, független nemzetközi tudományos testület, amely a fenntartható élelmiszer-termelési rendszerekkel foglalkozik az IPES-Food, amely a kérdéssel foglalkozó szakértők nemzetközi panelje (International Panel of Experts on Sustaible Food Systems). Az 5 kontinens 16 országából érkező elhivatott szakemberekből álló testület célja, hogy elősegítsék a fenntarthatóbb élelmiszer-termelési rendszerre való átállást. Ennek érdekében 2015 óta adnak ki tudományos jelentéseket és részletes szakpolitikai ajánlásokat. Munkájukról és ajánlásaikról ebben a bejegyzésben találhatsz további részleteket.