Egy olyan magyar élelmiszeripari sikerről szeretnék most beszámolni, amely nem kapott különösebb publicitást itthon sem a nagyközönség körében, sem a szakmai berkekben. Hogy ennek a sajnálatos csendnek mi az oka, arról vannak elképzeléseim, az mindenesetre fantasztikus tény, hogy egy magyar tejfeldolgozó vállalkozás, a Fino Food Kft. növényi-alapú, túró-helyettesítő terméke vitte el idén februárban a leginnovatívabb tejtermék díját a világ idei legnagyobb, személyes részvétellel, Dubai-ban megrendezett élelmiszeripari vásárán.  A GulFood elnevezésű rendezvényen 85 ország 2500 kiállítója mutatta be legkorszerűbb termékeit.

A verseny 11 kategóriájába több száz terméket neveztek be. Az innovációs irányokat illetően beszédes tény, hogy az innovatív tejtermékek kategóriájában legjobb négy termék közül kettő vegán, vagyis növényi-alapú élelmiszer, és ezek közül a kategória győztese a Fino Food Kft. Vegajo nevű terméke!

Remélem, hogy hamarosan a hazai üzletekben is elérhető lesz ez a termék és hozzájárulhat ahhoz, hogy egyrészt mind több hazai élelmiszer-feldolgozó vállalkozás lássa meg a belépési lehetőséget a növényi-alapú élelmiszerek növekvő piacára, másrészt itthon is elinduljon az igazi szakmai párbeszéd a növényi-alapú élelmiszerkategória fejlesztésének kilátásairól és szükségességéről.

(Csak zárójelben jegyzem meg, hogy az uniós élelmiszer-szabályozásban jelenleg a tejtermékek alternatívájaként fogyasztható, új típusú élelmiszerek elnevezése körül zajló heves politikai és szakmai vita hamarosan várható végkifejletétől is függ, hogy például ez a rangos nemzetközi elismerést elnyert növényi-alapú termék milyen néven és csomagolásban hozható majd jogszerűen forgalomba. Erről, az állati és növényi–alapú élelmiszerek gyártói között dúló, első ránézésre technikainak tűnő, de a jövő szempontjából is nagy jelentőségű csatározásról bíró egy következő bejegyzésben fogok beszámolni.

(A kép forrása: Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara)